El futur energètic de Rivert

Estàndard

conferencia a rivert. cartell_resultEl proper dissabte 9 d’agost (el cap de setmana de la Festa Major), en Joan de casa Baró ens parlarà del projecte de construïr una minicentral hidroelèctrica a Rivert que ens permetria autoabastir-nos d’electricitat i encara vendre’n una part!!

Aquest estudi va néixer com a projecte de final de carrera d’en Joan, que va aprofitar el fet de que passa llargues temporades a Rivert i coneix amb profunditat les seves característiques hidrològiques. Recordem que ja va fer un estudi sobre el molí de Rivert.

Si voleu consultar la documentació, us podeu baixar el projecte amb els seus annexos: plànols, prescripcions tècniques i pressupost.

Podeu debatre el tema més avall. Només cal donar nom i adreça email.

JGC

Actualització:

En Joan Muñoz em tramet un resum que poso a continuació. L’original el podeu trobar aquí.

Resum:
 
 
El futur energètic mitjançant energies renovables pot semblar un concepte utòpic. La tecnologia ja existeix però s’ha parlat poc de quina és la millor manera d’aplicar-la. Les smart grids és un nou concepte d’aplicació d’aquestes energies renovables per tal de fer-les més a l’abast a la societat. Gràcies aquestes, segons la Plataforma Tecnològica Europea per a les Xarxes d’Electricitat del Futur es preveu que al 2020 un 35% de l’energia europea provingui de fonts renovables i que la descarbonització total de l’energia sigui factible al 2050. Aquest projecte tracta justament de la construcció d’una minicentral hidroelèctrica a Rivert, un petit poble del Pallars Jussà, tot aprofitant l’energia que es pot generar al propi territori, reflectint com amb projectes locals i a través de l’electrificació rural es pot millorar la situació global. 
 
Les xarxes intel·ligents són imprescindibles per treure partit de les potencialitats que es preveu que el 70% del territori té i així descentralitzar la generació d’energia i augmentar la competitivitat del teixit agroempresarial tot reduint costos. És l’oportunitat d’alinear-nos amb els països més avançats del nostre entorn i preparar-nos per a un escenari de recursos energètics escassos i d’increment del seu preu. El concepte de smart grid és present en la pròpia definició del projecte però a més a més, la infraestructura s’ha dissenyat tenint en compte els conceptes d’aquestes xarxes intel·ligents tant a nivell tècnic com social. Això vol dir dimensionar-la compatibilitzant no només en els aspectes socials, ambientals o econòmics que es tenen en compte en un projecte enginyeril sinó que també en referència a les responsabilitats socials corporatives. D’aquesta manera s’ha aconseguit maximitzar l’impacte social i econòmic de la zona, per tal de fer més factible el projecte.
 
Per projectar la minicentral hidroelèctrica i treure’n tot el potencial energètic s’ha adaptat de la millor manera possible al territori a partir de l’estudi dels condicionants esmentats. Aquests no només permeten conèixer l’abast, el risc o les limitacions de l’aprofitament energètic sinó que també en condicionen la viabilitat, des de l’acceptació social fins a la minimització dels costos econòmics. Per aquest motiu, en l’estudi s’ha fet un especial èmfasi en els tres estudis d’alternatives realitzats i en el coneixement el més detallat possible dels aspectes tècnics del projecte. Concretament, en els estudis s’ha tractat en especial detall els condicionants que afectaven de manera molt directe a la central, com son la topografia, la geologia, la hidrologia i hidrogeologia o la hidràulica. Això ha permès teoritzar i quantificar la procedència de la surgència de l’aigua de Rivert, de la qual no se’n sabia gairebé res. A partir dels càlculs hidràulics realitzats, també s’ha pogut quantificar la viabilitat de la central en diversos escenaris possibles plantejats. En definitiva, així s’ha aconseguit escollir la millor solució tècnica i un estudi de viabilitat el més realista possible. En aquest sentit, per tal de fer el projecte el més real possible, s’ha comptat amb la participació de diferents empreses i industrials, a més a més de l’utilització de diverses guies i publicacions a nivell internacional de referència durant el disseny de la minicentral.
 
Amb tot això, s’ha pogut concloure que la minicentral hidroelèctrica a Rivert és viable i que a més a més repercutiria de manera molt positiva tant a nivell social, econòmic com ambiental. En aquest sentit, la generació d’energia a través d’aquesta central, suposaria 40 vegades menys contaminació que altres fonts d’energia renovable i una mitjana de 600 vegades menys pel que fa a altres fonts d’energia convencional. També, amb el projecte es pretén llençar un missatge a la societat del potencial que es té, desenvolupant el territori i superant la competència i renovant el sector rural.

 

 

3 Comments

  1. Moltes gràcies a tothom per venir!

    Per petició popular, pot ser podriem organitzar una reunió i concretar aspectes en concret del projecte. Ja informarem!

    Fins aleshores,
    Joan

  2. Molt interesant el projecte, pero si que es cert que s’hauria de fer una segona reunio ja que ara el poble ho ha digerit i pensat. De segur que hi han forces dubtes i questions encara per resoldre.
    Percert, moltes gracies Joan per la reunio. Ets un crack!

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.